przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Golspie loaf - Weekendowa Piekarnia 116

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Golspie loaf - Weekendowa Piekarnia 116

Składniki:

Golspie loaf - Weekendowa Piekarnia 116 250 g wody w temperaturze pokojowej
300 g żytniego zakwasu
3/4 łyżeczki świeżych, pokruszonych drożdży
400 g pełnoziarnistej mąki pszennej
1 łyżeczka soli morskiej
75 g grubej mąki owsianej do obsypania bochenka - użyłam otrąb żytnich


Sposób przygotowania:

Łączymy wodę z zakwasem i drożdzami, mieszamy do całklwitego rozpuszczenia się drożdzy.

W osobnej misce mieszamy mąkę z solą a następnie wlewamy wodę z zakwasem i drożdzami. Dokładnie mieszamy.

Przekładamy do miski i odstawiamy na 10 minut.
Blat smarujemy łyżeczką oliwy, przekładamy na niego ciasto - moje sie lepiło - i zagniatamy około 10 sekund.
Ponownie przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy je na 10 minut.

Po tym czasie powtarzamy zagniatanie i odkładamy ciasto na 1 godzinę do wyrastania.

Okrągłą formę - może też być tortownica - smarujemy oliwą i posypujemy połową mąki owsianej - u mnie otreby żytnie.
Blat wyspypujemy resztą mąki owsianej i formujemy bochenek o wielkości formy.

Przekładamy ciasto do formy, dociskamy róznowmiernie do blachy. Obsypać resztą mąki.

Przykrywamy i odstawiamy na godzinę - do podwojenia objetości.
Nacinamy ciasto na krzyż do samego spodu plastikową szpatułką.

Pieczemy w temperaturze 210'C przez 25 minut, a następnie zmniejszamy do 190'Ci dopiekamy jeszcze około 20 minut aż skórka bedzie brązowa.



Gospodyni tego wydania Weekendowej Piekarni Ewa z bloga www.etrala.blogspot.com... zaproponowała Nam chleb Dana Leparda.

Chleb jest z rodzaju tych ciężkich ale bardzi mi smakował.
Tak się tylko zastanawiam gdybym go nie nacięła łopatką to czy nie byłby wyższy i bardziej wyrosnięty.

Nic sprawdzę nastepnym razem :)


Przepis dodał(a) ewelosa


2011.05.16 jolantaszyndlar
 
Golspie loaf - Weekendowa Piekarnia 116 też go piekłam ewelosko i jest naprawdę pyszny ....taki prawdziwy ciezki razowiec:). pozdrawiam kochana:)
2011.05.23 Majana
 
Golspie loaf - Weekendowa Piekarnia 116 Uwielbiam razowce:)
Częstuję się kromeczką :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 6

Copyright © 2008 ewelosa.pl